Tarinamme

SE ON ILMOJA PIDELLYT, JO VUODESTA 1898

Täällä kaukana pohjoisessa asuu omintakeinen kansa, jolle on tunnetusti ilmoja pidellyt. Siksi Suomi on maailman paras saapasmaa.

Meidän tarinamme alkoi vuonna 1898 kun joukko liikemiehiä perusti Helsinkiin Suomen Gummitehdas Osakeyhtiön. Yhtiön liikeideana oli valmistaa laadukkaita kumijalkineita arkisen ilmastomme erikoistarpeisiin.

Kansa hullaantui kumijalkineista ja tehdas siirrettiin Helsingistä Nokialle. Nokia todettiin sen verran napakaksi nimeksi, että kumitehdas otti sen käyttöön kaikessa markkinoinnissaan.

Erikoisjalkineita ja klassikkosaappaita

Vuodet vierivät. Suomi teollistui, kehittyi ja kansainvälistyi. Sodan jälkeen kansa halusi laadukkaita erikoisjalkineita sekä malleja harrastuskäyttöön. Klassikoksi jäi eritoten 1960-luvun Hai, joka suunniteltiin alun perin purjehtijoille.

Kaikkien aikojen klassikkosaapasta saatiin odottaa vuoteen 1973, jolloin esittelimme pitkävartisen miestensaappaan Kontion. Kontiosta tuli kiistaton kumisaappaiden kuningas, suomalaisen jalkinesuunnittelun taidonnäyte.

Muutosten tuulet

Mallistomme laajeni vaivihkaa yhä kauemmas perinteisestä kumisaappaasta. Kumisaapas sai seurakseen hiihtokenkää, keilatossua ja diskojalkinetta. Samaan aikaan kotimainen jalkine- ja tekstiiliteollisuus pinnisteli Kaukoidästä tulvivan halpatuonnin kanssa.

Alkoi erikoistumisen aika. Ensin emoyhtiö Nokia lähti valloittamaan tietoliikennemarkkinoita ja yhtiöstä erkanivat muun muassa Nokian Jalkineet ja Nokian Renkaat. Myös me Nokian Jalkineissa päätimme keskittyä ydinosaamiseemme eli laadukkaiden kumisaappaiden valmistamiseen.

Vuosituhat vaihtui. Kumijalkineita oli valmistettu Suomessa käsityönä yli sadan vuoden ajan, mutta enää niitä ei voinut täällä kannattavasti tehdä. Saappaiden onneksi niille löytyi kaksi ISO-sertifioitua, alansa parhaimpiin kuuluvaa eurooppalaista sopimusvalmistajaa. Perheyhtiö Berner osti Nokian Jalkineet vuonna 2005 ja varmisti, että korkealuokkaisten saappaiden valmistus jatkuu käsityönä muun muassa Serbiassa ja Slovakiassa, suomalaisin lestein, satavuotista osaamistamme hyödyntäen.

Kansainvälinen suomalainen

Kansainvälistyvän saapasmerkin suunnittelu, tuotekehitys, kumireseptit ja lestit on säilytetty koko Nokian Jalkineiden historian ajan tiukasti kotimaisissa käsissä. Myös tuotteiden markkinointi, myynti ja logistiikka hoidetaan suomalaisten huippuosaajien voimin. Saumaton yhteistyö suomalaisten jalkinealan osaajien ja maailman parhaiden kumisaapasvalmistajien välllä onkin poikinut yhä kehittyneempiä jalkineita. Tekniset ammattijalkineet, eräjalkineet, lasten jalkineet sekä kansan rakastamat klassikot ovat saaneet seurakseen kuuminta katumuotia edustavan saapasmalliston.

Tänä päivänä jokainen kumisaappaamme valmistetaan huolellisesti käsityönä kymmenistä osista. Suomalaiset suunnittelijat ohjaavat tuotantoa kumiseoksesta kaupan hyllylle saakka. Erityistä huomiota kiinnitämme ekologisuuteen.

Käytämme jalkineissamme aitoa luonnonkumia, joka on uusiutuva luonnonvara. Tuotantoprosessimme on hiottu erittäin tehokkaaksi, esimerkiksi ylijäämäkumi hyödynnetään tarkasti. Jalkineidemme korkea laatu takaa puolestaan sen, että niitä käytetään mahdollisimman pitkään ja siten ympäristöä säästäen.

Meille kun on tällainen ilmasto suotu, niin otetaan siitä kaikki irti.